گروه آموزشی : اقتصاد و کارآفرینی
دانشکده : پژوهش های عالی هنر و کارآفرینی
رشته تحصیلی : دكتري تخصصي - علوم اقتصادی

براي دانشجويان اقتصاد شهري


تاریخ : 1395/10/11
بازدید : 991

هميشه و همه جا گفته ام كه رشته اقتصاد شهري در ايران نوپا است اگرچه در دنيا سابقه اي به اندازه سابقه شهرها دارد. بنابراين تلاش جدي و دقيقي از كساني كه در اين حوزه كار مي كنند و قلم ميزنند، مي طلبد. نوپا بودن رشته اقتصاد شهري هم مي تواند يك آسيب باشد هم فرصت. اگر كساني كه براي اولين بار در فضاي كشور از اقتصاد شهري صحبت مي كنند مفاهيم آن را دقيق و به درستي انتقال دهند مطمئنا نتيجه ان براي اباداني كشور مثبت خواهد بود اما اگر برخي حرف هاي غير علمي و سليقه اي با اهداف شخصي، گروهي و حزبي در لواي ترم هاي تخصصي اقتصاد شهري در جامعه نشر داده شود ضرر آن بيشتر از نفع آن است چرا كه خشت اول گر نهد معمار كج تا ... ديوار كج. پس از همكاران و دانشجويان عزيزم درخواست دارم بياييد از اين فرصت استفاده كنيم و به فكر اباداني سرزمين و محل زندگيمان باشيم.
دانشجويان عزيز براي گرفتن يك آشنايي كلي با اقتصاد شهري، اشنا شدن با مراكز علمي اين رشته، متخصصان اين حوزه و ... مي توانيد لينك زير را مطالعه كنيد:
http://yarmohamadian.ir/
 
يك مشكلي كه بسياري از دانشجويان اقتصاد شهري دارند انتخاب موضوع پژوهش است. انتخاب موضوع پژوهش شايد مهمترين و سخت ترين بخش پژوهش باشد و اين منحصر به ايران نيست. شايد حساسيت انتخاب موضوع در دانشگاه هاي خارج بيشتر هم باشد. اما در ايران به همان دليلي كه در بالا رفت انتخاب موضوع سخت تر مي نمايد چرا كه مطالعات پيشين داخلي كمي در اين زمينه وجود دارد، متخصصان كمتري در اين حوزه فعاليت مي كنند و در نهايت ايده هاي كمي در اين رشته پرورانده مي شود. يك راه از بين انواع فرايندهاي علمي انتخاب موضوع رجوع به مطالعات متقن (peer review) خارجي است. به همين خاطر مجموعه اي از مقالات خارجي را در صفحه دراپ باكسم جمع آوري كرده ام و هر بار كه مقاله خوب و مفيدي در حوزه اقتصاد شهري مي يابم آن را به مجوعه اضافه مي كنم. دانشجويان مي توانند اين مجموعه را در لينك زير مشاهده كنند. البته باز تاكيد ميكنم انتخاب موضوع بخشي از فرايند پژوهش است كه بايد به شيوه علمي انجام شود و راحت ترين آن رجوع به مقالات خارجي است.
https://www.dropbox.com/sh/g8kaiguu3xekbu8/AADmxEcbWwA69P2UfP030ZlTa?dl=0

همچنین بنده در کانال تلگرامی با عنوان اقتصاد شهری سعی کرده ام موضوعات روزمره را از دید اقتصاد شهری در کانال ارائه کنم و بنابراین دانشجویان می توانند با عضویت در کانال زیر از این مطالب روزانه مطلع شوند.
https://telegram.me/urbaneconomics

يكي از شيوه هاي مفيد براي آشنايي با ادبيات يك رشته علمي و موضوعات مختلف آن، مطالعه هند بوك ها است (handbook). هندبوك ها با اين هدف نوشته مي شوند كه كل ادبيات يك رشته تخصصي را بطور جامع پوشش دهند و در قالب مقالات مختلف در موضوعات مختلف (بصورت جامع و مانع) توسط افراد سرشناس آن حوزه نوشته مي شوند. در رشته اقتصاد شهري و منطقه اي تا كنون 5 هندبوك نوشته شده است كه هر شماره در دنباله شماره قبلي تهيه و تنظيم شده است (گفتني است اين تعداد هندبوك در بين رشته هاي مختلف اقتصاد بي سابقه است). آخرين هند بوك (شماره 5) آن نيز در سال 2015 منتشر شده و بسيار جديد است. در صفحه دراپ باكسم كه لينك آن در زير است، اين هند بوك ها را جهت بهره برداري دانشجويان و اساتيد اقتصاد شهري جمع آوري كرده ام. همچنين نسخه هارد كپي (مجلد) اين هند بوك ها را مي توانيد در دفتر بنده در دانشكده مشاهده كنيد.
https://www.dropbox.com/sh/eqlk3piw09cnfor/AAD2koK-4Bj6VqbhIzPngh1ja?dl=0

از آنجا كه محتواي آموزشي اقتصاد شهري در ايران بسيار فقير است تصميم گرفتم كتابي را كه به عنوان منبع درسي در كلاس اقتصاد شهري استفاده مي كردم (Lectures on Urban Economics by Brueckner) ترجمه كنم. اميدوارم تا اوايل سال 1396 كار ترجمه كتاب تمام شود و بتوانم آن را براي ترم اول سال تحصيلي 96 به انتشار برسانم. علت انتخاب اين كتاب همان دلايلي است كه باعث شد اين كتاب را به عنوان منبع درسي انتخاب كنم. اولا اينكه نويسنده آن يكي از كاركشته ترين متخصصان اقتصاد شهري است دوما اينكه موضوع كتاب بطور محض (pure) اقتصاد شهري است و سوم اينكه كتاب به دور از پيچيدگي هاي رياضي به دنبال انتقال مفاهيم و تفسيرهاي اقتصادي رفتارها و نظريات اقتصاد شهري است (چيزي كه معمولا پشت فرمول هاي پيچيده رياضي گم مي شود). به نظرم وقتي قرار است رشته اقتصاد شهري وارد دانشگاه هاي ما بشود بهتر است مفاهيم بنيادين قبل از فرمول هاي رياضي آن وارد شود. ضمن اينكه متون ساده و همراه با مثال بيشتر با اصول آموزش عمومي اقتصاد (كه براي كشور ما بسيار ضروري است) همخواني دارد.
يك خبر خوب هم اينكه مي توان اميدوار بود كه در سال 96 دو كتاب ديگر در حوزه اقتصاد شهري وارد بازار شود. به نظر مي رسد با تاسيس گروه اقتصاد شهري در دانشگاه هنر اصفهان، رشته اقتصاد شهري آماده خيز براي شكوفايي مي شود. :)